Cele mai multe proteze necesita o perioada de timp inainte de a deveni confortabile.
Aceasta perioada de timp este individuala pentru fiecare pacient. Aspectul dvs. are o usoara schimbare, poti sa simti ca arati diferit. Puteti sa va auziti vorbind altfel, dar pronuntia dumneavoastra isi revine curand la normal, si puteti simti ca gura este prea plina.
Daca vi s-au extras dintii imediat inainte de plasarea protezei, aceasta se poate simti larga, in principal datorita contractiei gingiei care apare datorita vindecarii extractiilor. Vindecarea completa a gingiei si a osului subiacent dureaza 3-6 luni. In aceasta perioada o rebazare cu un material temporar moale se poate face in interiorul protezei. Adezivii de proteze va pot ajuta, de asemenea, in acest sens.
Durere datorata unei presiuni asupra gingiilor poate aparea in orice moment, si nu este neobisnuit, mai ales daca nu ati purtat o proteza inainte. Pentru o detectare exacta a zonelor dureroase din interiorul protezei, va recomandam sa purtati proteza pentru 3-6 ore inainte de a reveni la clinica pentru ajustare.
Atunci cand mananca, unii oameni simt alunecarea dintiilor. Mestecand pe o singura parte, puteti cauza ca proteza sa se balanseze si sa se miste.Trebuie sa incercati sa puneti o portie mica de mancare pe ambele parti ale gurii si sa mestecati in sus si in jos intr-o miscare pe verticala. Acest lucru va egaliza presiunea de pe ambele parti ale gurii si va reduce miscarea.
Incepeti cu alimente moi sau cu cele care sunt usor de mestecat. Pentru muscarea alimentelor care necesita in mod normal dintii din fata, cum ar fi merele, se aplica presiune inapoi pe partea din fata cand se inchide. In cazul in care proteza incepe sa se miste, muscarea pe dintii laterali posteriori poate fi o alternativa mai usoara. Alimentele mai dificile, cum ar fi friptura si morcovii vor necesita o invatare graduala. Este recomandat sa se evite guma de mestecat sau incercarea de a manca alimente lipicioase.
Trebuie sa curatati proteza in fiecare zi. Acest lucru va preveni aderenta placii si a pietrei dentare, a alimentelor, si a petelor care pot provoca probleme cu aspectul sau estetica, miros neplacut al gurii, iritatii la nivelul tesutului sub proteza, infectie in gura.
Clatiti proteza sub apa, dupa mese, pentru a elimina resturile alimentare .
Utilizati o perie pentru proteze sau un burete de bucatarie pentru a curata proteza, si o perie separata pentru curatarea oricarui dinte natural pe care il aveti, gingiile si limba. Periati cu sapun, solutie de spalat vasele sau pasta de proteza. Prafuri de curatat sau alte substante abrazive de curatire nu trebuie si fie utilizate, deoarece acestea zgarie suprafata protezei, permitand colectarea resturilor alimentare, placii, si petelor. Puteti scufunda protezele intr-o lotiune de curatare a protezelor, intr-un solvent sau un detergent cu o actiune chimica care indeparteaza sau atenueaza petele si depozitele. Clatiti dupa aceea proteza cu apa.
Curatarea cu ultrasunete se face in timpul unei programari la dentist pentru a elimina petele grele si piatra.
Cu varsta gingia si osul de sub proteza se resorb incet, iar proteza nu se mai potriveste.Va trebui sa rebazati proteza sau chiar e posibil sa aveti nevoie sa faceti o noua proteza .
Atentie!!!
Atunci cand va spalati proteza sa nu o tineti puternic sau sa o spalati cu presiune,acest lucru poate duce la ruperea protezei.
Curatati proteza peste chiuveta umpluta jumatate cu apa si puneti un prosop in chiuveta pentru a actiona ca o perna in cazul in care va va cadea proteza.
Nu scufundati sau clatiti proteza in apa fierbinte, aceasta poate denatura forma protezei.
Nu frecati proteza cu instrumente ascutite.
Scoateti proteza din gura noaptea sau pentru o perioada de 5-8 ore pe zi pentru a permite gingiilor sa se relaxeze si pentru a preveni infectiile tesuturilor moi.
Atunci cand proteza nu este in gura, se pastreaza in apa sau solutii speciale pentru proteze.
Acest lucru va preveni orice deformare a materialului protezei. lntotdeauna proteza se curata inainte de introducere in solutie.
Exista pastile speciale de sterilizare a protezelor care se pun in lichidul in care se pastreaza protezele.