Implantul dentar – Ce este?

Implantul dentar este un inlocuitor pentru dintii naturali ai omului. Un medic dentist implantolog insera componenta metalica în osul maxilarului sub țesutul gingival în locul unde dintii naturali lipsesc. Când implantul dentar a devenit solid, medicul dentist va monta dinți artificiali cu aspect natural. Acesti dinti pe implanturi dentare sunt mai siguri decât alte forme de restaurare dentara, cum ar fi : proteze mobile sau punti fixe. Există mai multe tipuri de implanturi dentare, dintre care medicul va selecta cele mai potrivite pentru nevoile pacientului.

Profesorul Per-Ingvar Brånemark a fost, probabil, cea mai importanta figura în dezvoltarea implantologiei dentare. Semnificativa lui descoperire, în 1950, a fost demonstrarea faptului ca osul se poate integra cu componente de titan. Implanturile dentare sunt realizate din titan, un metal ușor acceptat de organism. De fapt, datorită unui fenomen cunoscut sub numele de “osteointegrare,” osul din maxilarul se ataseaza in timp de implant, oferind o bază solidă, care permite persoanelor cu dinti lipsă sa mestece la fel de eficient și confortabil ca și în cazul în care dinții ar fi fost naturali.

Implantul dentar – Care sunt beneficiile?

I. Elimina durerea și disconfortul
In afară de implanturile dentare, una dintre celelalte metode de înlocuire a dinților lipsă este prin plasarea unei proteze mobile totale sau parțiale. Deoarece protezele stau sprijinite pe partea de sus a osului si gingiilor, micsorarea continuă a osului maxilarului modifică fixarea protezei, care rezultă în alunecare sau balansare a protezelor dentare. Nervii expusi si iritarea tesutul gingival pot adăuga disconfort.

II. Prevenirea pierderii osoase
Ca urmare a pierderii unuia sau mai multor dinti, inevitabil pierzi în dimensiunea osului maxilarului, atat in inaltime cat si in grosime. Acest lucru afectează structura generală a scheletului fetei tale, care nu numai că schimbă profilul dvs., dar, de asemenea, poate duce la buze subțiri, caderea mușchilor,intrarea in interior a obrajilor sau bărbie ridicata, aceea fata caracteristica a vrajitoarelor. Generalizarea pierderii osoase la nivelul maxilarului afectează gingiile si creasta osoasa din gura ta, precum și mușchii și nervii din jurul gurii. Implanturile dentare pot preveni pierderea mesei osoase care rezultă din pierderea dintilor. Purtatori de proteze dentare totale devin conștienți de pierderea osului maxilarului in momentul in care proteza lor devine mobila. Oamenii care își pierd un dinte si este înlocuit cu o punte dentara, trebuie sa fie conștienți că osul maxilarului se resoarbe sub puntea dentara in locul unde lipseste dintele.

III. Îmbunătățirea calității vieții dumneavoastra
Unul dintre cele mai importante beneficii ale implanturilor dentare este faptul că acestea îmbunătatesc considerabil calitatea vieții tale. Ele pot ajuta în ceea ce privește:

1. Abilitatea de a vorbi făra ” conștiință de sine”
Etiologia ” conștiința de sine “este aceea atunci când ne este rusine si in acelasi timp frica sa vorbim ,datorita unei estetici sărace, mișcarea protezei, dinți lipsă, stropirea cu saliva, miros urat, sau ocluzie necorespunzătoare. Indiferent de cauza, fiind conștient de aceasta, se produce o schimbare in felul de a vorbi, ceea ce poate duce chiar la schimbarea personalitatii. Se face o economie de cuvinte, unele fiind chiar evitate, conducand la reducerea spontaneitatii și diminuarea capacitatii de a împărtăși cu altii cine sunteti cu adevărat și ce credeti .
Inlocuirea dinților lipsă cu protezele,produc alunecarea dintilor și rotatia in interiorul gurii. Muschii fetei devin tensionati într-o încercare de a ține dintii în loc,sa nu se miste. Aceasta rezultand de multe ori în murmuri, zgomote,tulburări de vorbire.
Implanturile dentare vă permit să vorbiti cu încredere in dvs., cu un ton relaxat și natural, nu va mai fi nevoie să va acoperiti gura atunci când râdeti sau zâmbiti, de teama ca dintii vor ieși afara sau vor cădea pe jos.

2. Confort sporit și comoditate
Implanturile dentare pot elimina numeroasele inconvenientele jenante ale protezei dentare totale si partiale.Se elimina utilizarea de adeziv pentru proteze dentare care trebuie să fie re-aplicat pe tot parcursul zilei.

3. Capacitate sporită de a mesteca și de a va bucura de alimente
Implanturile dentare restabilesc eficiența de mestecare, comparabilă cu cea a dintilor naturali. De aceea, pacienții cu implanturi dentare pot mânca o gama larga de produse alimentare cu mai puțina dificultate decât la pacienții cu proteze, ceea ce are un impact asupra vieții de zi cu zi, și se pot bucura sa mănânce în societate. În plus, o proteza totala de sus acoperă complet palatul gurii reducand capacitatea de a simti gustul alimentelor. Cu implanturi dentare, se elimina partea palatina din proteza de sus, astfel încât să puteți sa va bucurati de gustul alimentelor.

4. Îmbunătățirea aspectului
Deoarece implanturile dentare arata, se simt și funcționeaza ca dintii naturali, vei avea un nou set de dinti sau un dinte nou, care va îmbunătăți considerabil aspectul cosmetic al zâmbetului tău.
Primele impresii sunt foarte importante, iar în mare parte se bazează pe aspectul tau.

IV. Implanturile dentare nu fac niciodata carie.

V. Spre deosebire de alte restaurari dentare, cum ar fi puntile,implanturile dentare nu necesită slefuirea dinților de pe fiecare parte a dintelui lipsa.





Implantul dentar – Cine are nevoie de implantul dentar?

Candidatul poate fi oricine caruia ii lipsesc unul sau mai multi dinti și doreste creșterea eficienței de mestecare, imbunatatirea aspectului si vorbirii.

Implanturile dentare pot fi o soluție atunci când proteza a devenit dificil sau imposibil de purtat.

Porțiuni ale maxilarului care lipsesc din cauza unui accident, boala sau defect de nastere pot fi de multe ori reconstruite cu ajutorul implanturilor dentare.

Implantul dentar – Poate cadea?

Organismul nu respinge un implant dentar, așa cum s-ar putea intampla cu un transplant de țesut moale, cum ar fi un plămân, inimă, sau rinichi.

Implanturile dentare sunt realizate din titan, care este complet biocompatibil (compatibil cu tesuturile organismului), și se integrează cu osul înconjurător și devin o parte a corpului dumneavoastră.

Acest lucru nu înseamnă că un implant nu poate da greș, dar cauza ar fi alti factori, cum ar fi, forța necorespunzătoare de implantare sau alte condiții (de exemplu, fumatul) sau a bolilor existente sau igiena orala precara a pacientului .





Implantul dentar – Intotdeauna reuseste tratamentul?

Pacientul trebuie sa fie sanatos si capabil sa se vindece in mod normal. În cazul în care apar probleme de sănătate (de exemplu, diabet zaharat necontrolat) după ce a fost efectuat tratamentul de implantare dentara,acestea pot complica viitorul implantului.

Trebuie făcut un diagnostic corect, iar tipul de implant dentar și procedura adecvata trebuie să fie selectate pentru fiecare pacient în parte.

Implantul dentar trebuie să fie tratat în mod corespunzător atat de către pacient cat și de medic.

În cazul în care pacientul este un fumător înrăit sau consumă băuturi alcoolice în exces, succesul implantului va fi afectat.

Implantul dentar – Pentru cat timp?

Un raspuns, pur și simplu, la rata de succes pe termen lung a implanturilor dentare este că implanturile dentare pot eșua, dar din fericire foarte rar. Ratele de esec variaza în funcție de locul de inserare in gura, dacă acestea sunt plasate în os natural sau in grefa osoasa și dacă pacientul fumează , sau are diabet sau osteoporoza. Ratele globale de succes in oasele naturale sunt de 95%, si scad pana la 85% în grefa osoasa. În cazul în care un pacient fumeaza, sa demonstrat statistic ca sunt de două ori și jumătate mai multe sanse de a avea un esec al implantului decât un ne-fumător.

În ceea ce privește longevitatea implanturilor dentare, sincer, la momentul de față nu putem răspunde la această întrebare. In acest moment, putem doar spune că unele implanturi exista in maxilare de mai mult de 20 de ani.

Cu acestea fiind spuse, fără îndoială, cele mai bune măsuri ,pentru a evita un esec al implanturilor dentare, sunt de a menține igiena orala , și de evaluare frecventa a implantului dentar atat clinic cat si radiologic la vizitele de control cu medicul dentist.





Implantul dentar – Este nevoie de concediu medical dupa tratament?

Se recomanda de la caz la caz. Pentru un singur implant noi recomandăm, în general, concediu în ziua și în ziua următoare operatiei,si sa nu se faca exercitii fizice intense in saptamana urmatoare interventiei chirurgicale.Gradul de umflare și / sau vânătăi poate fi in functie de intervenția chirurgicala efectuata și de capacitatea de vindecare a pacientului. Timpul necesar pentru vindecare este o decizie individuală și poate fi discutat în faza de planificare a tratamentului. Pentru o reconstrucție a maxilarului ar trebui sa va gânditi să luați un concediu de o săptămână.

Implantul dentar – Cat timp dureaza tratamentul?

Un tratament complet poate dura cel mai puțin patru luni, si poate ajunge până la 1 an. Durata tratamentului variază în funcție de calitatea și cantitatea osului pacientului. Medicul dentist vă poate furniza dinti temporari în acest interval de timp.
Diametrul implantului este in general de 4 mm si poate ajunge la 6mm.
In conditile in care avem o latime a osului mai mare de 6 mm, implantul se insera in os si in anumite conditii se ataseaza si capa de vindecare, aceasta iesind deasupra gingiei, sau bontul protetic provizoriu si coroana provizorie. Etapa protetica incepe când procesul de osteointegrare este complet și osul maxilarului sa atașat solid de implantul inserat, 3 luni la mandibula si 4 luni la maxilar. Se ia amprenta si se realizeaza bontul si coroana definitiva.
In conditile in care avem o latime a osului intre 3 – 6 mm, implantul se insera in os si se face aditie de os. Dupa 6 luni incepe etapa a doua chirurgicala, tesutul moale care acoperă partea de sus a implantului este indepartat si se infileteaza capa de vindecare.Dupa vindecarea gingiei, intre 7-10 zile, se incepe etapa protetica.
In conditile in care avem o latime a osului mai mica de 3 mm, se face aditie de os. Dupa 6 luni se insera implantul in osul creat. Dupa 4 luni incepe etapa a doua chirurgicala, iar dupa 7-10 zile, se incepe etapa protetica.
Cel mai scurt implant este de 6mm si se poate ajunge pina la 16 mm.
In cazul in care inaltimea osului este mai mica de 6 mm, se face aditie de os. Dupa 6 luni se insera implantul in osul creat. Dupa 4 luni incepe etapa a doua chirurgicala, iar dupa 7-10 zile, se incepe etapa protetica.
In cazul ridicarii de sinus inchise, implantul si aditia osoasa se fac in aceeasi sedinta. Dupa 6 luni incepe etapa a doua chirurgicala, iar dupa 7-10 zile, se incepe etapa protetica.
In cazul ridicarii de sinus deschise, cand inaltimea osului este intre 3 – 6 mm, implantul si aditia osoasa se fac in aceeasi sedinta. Dupa 6 luni incepe etapa a doua chirurgicala, iar dupa 7-10 zile, se incepe etapa protetica.
In cazul ridicarii de sinus deschise, cand inaltimea osului este mai mica 3 mm, se face aditie de os. Dupa 6 luni se insera implantul in osul creat. Dupa 4 luni incepe etapa a doua chirurgicala, iar dupa 7-10 zile, se incepe etapa protetica.





Implantul dentar – Exista mai multe feluri?

In decursul anilor s-au schimbat mai multe forme de implanturi dentare, unele fiind scoase din fabricatie. Există mai multe tipuri de implanturi dentare, dintre care medicul va selecta cele mai potrivite pentru nevoile pacientului. Trebuie retinut ca nu exista un singur tip de implant pentru toti pacientii, acesta este ales in functie de mai multe criterii, dintre care ar fi: tipul de os, necesitatea estetica, tipul de constructie protetica.

1. Forma corpului:
– Implanturi submucoase: acestea sunt poziționate epiperiosteal în buzunare ale mucoasei special pregătite. Nu mai sunt utilizate în implantologia moderna.
– Implanturi subperiostale: acestea sunt plasate pe os ca un cadru turnat la comandă. Nu mai sunt utilizate în implantologia moderna.
– Implanturi Enossal: sunt ancorate in os. Aceste implanturi sunt utilizate în principal în chirurgia dentară.

Exemple:

– implanturi alungite: implanturile lama sau implanturi disc
– implanturi cu forma radacinii dintelui: implanturi cilindrice sau conice
– implanturi zigomatice
– implanturi orthodontic

2. Materialul implantului:
– Metal – Titan, aliaj de titan
– Ceramică

3. Suprafata implantului (spre os)
– Suprafața TiUnite (produsa prin oxidare anodica)
– Hidroxiapatita (HA),( acoperită cu Ha) se poate dizolva
– TPS (titan prin pulverizare cu plasma)
– Fluorul modificat-suprafață explozie TiO2 (TiO2 suprafață explozie cu tratament diluată de acid fluorhidric)
– HCl/H2SO4 (suprafața de gravură)
– SLA (sablat, pietriș mare, acidul gravat)
– SLActive (sablat, pietriș mare, acid gravat, activ chimic și hidrofil)
– Sablat și gravat zirconiu – implanturi ceramica
– Ti acoperit cu fosfat de calciu (PAC)
– Ti modificat prin anodic tratament plasma-chimice (APC)
– Ti biphosphonate filmate (Ti + Bisphos)
– Ti acoperite cu colagen care conțin sulfat de condroitina (CS)

4. Corpul implantului (care se insera in os):
– diametrul: 3mm – 6mm
– lungimea: 6mm – 16mm

5. Sistemul o bucata/doua bucati:
Implanturile dintr-o bucata, nu necesită nici o mezo-structura, implantul si bontul sunt impreuna.
Implanturile din două piese, necesita un bont. Aceasta se aplică de obicei după vindecarea completă.

6. Mezo-structură, conexiunea între corpul implantului și suprastructura (bont, componente secundare, structuri intermediare, dacă este necesar):
– bont metalic sau ceramic
– ball attachment
– locator
– magnets
– dolder bar

7. Suprafata de conectarea a bontului la corpul implantului este:
– Șurub cu cap hexagonal
– Hexagonal / priza octagonal
– Conic
– Minge
– Tub-in-tub cu pini

8. Suprastructura pe implant poate fi:
– fixa, de exemplu: coroane individuale sau punti dentare (se pot lipi pe bontul protetic, sau se pot insuruba direct in implant).
– detașabila, în anumite condiții, de exemplu: proteza totala pe ball attachment, dolder bar, locator





Implantul dentar – Care sunt tipurile de os folosite pentru aditia osoasa?

1. Autogrefă (autogen): aditie de os luat de la pacient
2. Alogrefa (alogen): aditie de os luat de la un alt om
3. Xenograft (xenogenetică): aditie de os luat de la un animal (vaca)
4. Alloplast (aloplastice): aditie de os produs sintetic
.

Implantul dentar – Este scump tratamentul?

Procedurile de implantare dentara, care variază în complexitate în funcție de starea și cerințele dentare ale pacientului, pot implica o investiție semnificativă, costurile putand fi determinate după radiografii, modele, înregistrări, și o examinare clinica in concordanta cu planul de tratament al medicului dentist.

Tratamentul cu implant dentar de înlocuire a dintelui lipsa este cel mai recomandat din punct de vedere al raportului cost eficacitate.Motivul de bază pentru aceste costuri diferențiale, se datorează faptului că celelalte tratamente alternative necesită proceduri suplimentare în viitor pentru a trata dintii care au fost slefuiti, repararea defectelor oaselor, sau înlocuirea puntilor dentare inițiale. O punte dentara trebuie schimbata o data sau de doua ori într-o perioada de zece ani.Un implant dentar care sprijina o coroana, pe de altă parte,nu trebuie schimbat, ceea ce ar putea costa mult mai puțin.





Implantul dentar – Planificarea tratamentului

Proceduri preoperatorii:
1. verificarea osului disponibil
2. selectarea tipului de implant corespunzator
3. selectarea componentelor protetice necesare
4. fabricarea sablonului chirurgical
5. prescrierea medicamentelor preoperatorii

În timpul consultării inițiale , o evaluare clinica si radiologica (radiografie status sau radiografie panoramic) se face pentru a vedea dacă corespundeti atât din punct de vedere chirurgical cat și medical . Înaintea examinării va trebui sa completati un formular cu istoricul medical complet . Asigurați-vă ca oferiti toate informațiile , inclusiv eventualele probleme de sănătate , alergii , sau medicamente pe care le luați . Sunt discutate toate opțiunile disponibile (lucrare dentara pe implant dentar,lucrare dentara pe dinte natural,proteza dentara) explicandu-se la fiecare in parte avantejele si dezavantajele, riscurile și complicațiile lor. In timpul acestei consultatii i se vor prezenta pacientului diferitele tipuri de lucrari dentare disponibile pe implanturile dentare, precum și o scurtă prezentare a implanturilor dentare in stomatologie. Medicul de familie, medicul implantolog și medicul dentist sunt implicati în procesul de luare a deciziilor.

Odata ce pacientul a ales ca opțiune implantul dentar, se va face o programare pentru luarea materialelor de studiu, necesare pentru stabilirea tratamentului. Acest lucru implica luarea amprentelor maxilarului inferior și superior pentru obtinerea diferitelor modele de înregistrări si de studiu, fotografii, radiografii suplimentare(computer tomograf), etc; pot fi necesare consultări suplimentare cu alti clinicieni sau tehnicieni dentari. Uneori este necesar să se fabrice un sablon radiologic care va fi utilizat pentru a face radiografii suplimentare (CT Scan), ceea ce permite poziționarea implanturilor si măsurarea osului disponibil. După ce avem toate datele necesare pentru planificarea tratamentului, i se vor prezenta pacientului toate opțiunile disponibile. Uneori sunt necesare tratamente adiacente suplimentare ale țesuturilor dure si moi, de la caz la caz.

Odată ce planul de tratament a fost acceptat de toate părțile implicate,chirurgia poate fi programata . Discutarea diferitelor opțiuni de anestezie(locala, nitrous oxide, sedare i.v. sau generala asigurate de catre un medic anestezist) depinde de caz . Sedarea preoperatorie ar trebui să fie evitată ori de câte ori este posibil. Se elibereaza reteta cu medicamentele necesare și unele trebuie luate inainte de operatie. Antibioticul se utilizeaza profilactic înaintea și după inserarea implantului dentar . Administrarea de medicamente anti – edem, in general nu este necesară pentru cazurile uzuale. În cazul în care, pe baza istoricului pacientului, există motive să se creadă că edemul poate fi
mai mare decât în mod normal, atunci i se prescrie un tratament cu corticosteroizi. Un șablon chirurgical poate fi fabricat de medicul dentist sau implantolog si va fi utilizat intra- operatoriu ca ghidaj pentru pozitionarea viitoarelor implanturi dentare. Trebuie sa existe o colaborare directa cu medicul dentist care va trebui imediat dupa intervenția chirurgicală, sa ajusteze proteza de tranziție existenta sau pentru a oferi o alta proteză de tranziție.

Restaurari provizorii:
– Flipper: în cazul în care lipseste un singur dinte anterior, mobilizabila, se prinde de dintii vecini cu crosete
– Merilend: în cazul în care lipseste un singur dinte anterior, fixa, un dinte provizoriu de acrilat se lipeste între cei doi dinți naturali adiacenti.
– Proteza partiala acrilica
– Proteza totala acrilica





Implantul dentar – Etapa I Chirurgicala

I. Inserarea implantului
1. confirmarea utilizarii profilactice a antibioticului
2. administrarea anestezicului
3. marcarea zonei de lucru
4. incizia zonei
5. desfacerea tesutului moale, a gingiei, cu expunerea osului
6. prepararea locurilor de inserare a implanturilor dentare, prin frezare. Pe fiecare freza este marcata lungimea de lucru de la 6mm la 16mm, iar grosimea frezelor difera de la 2mm la 6mm
7. inserarea implantului dentar, uneori sunt necesare grefe osoase si membrane pentru a asigura viitoarea stabilitate a implantului dentar
8. inșurubarea capacului implantului, uneori se insurubeaza capa de vindecare, in cazul in care se pune imediat componenta protetica provizorie se insurubeaza bontul protetic provizoriu
9. tratamentul tesuturilor moi, uneori este nevoie sa se intinda tesutul moale, in alte cazuri este nevoie de grefa de tesut moale
10. sutura plagii cu fir resorbabil sau neresorbabil
11. dacă este necesara o restaurare provizorie, atunci se va face adaptarea ei
12. inmanarea instrucțiunilor de îngrijire la domiciliu
13. programare la control si scoaterea firelor daca este necesara

II. Recomandari dupa procedeul chirurgical:
1. vi se va da o punga de gheata pe care va trebui sa o tineti pe fata in zona de tratament pentru a reduce umflatura. Se tine 10-15 minure si se indeparteaza 10-15 minute.
2. vi se va pune in gura in zona de tratament o compresa sterila pe care va trebui sa o strangeti timp de 10 minute pentru a diminua umflarea gingiei si sangerarea
3. vi se vor da instructiuni de ingrijire acasa
4. este foarte important sa nu se exercite nici o presiune in zona tratata

III. Instructiuni de ingrijire acasa:
Trauma: de obicei, se observă un usor edem . Umflarea va atinge nivelul maxim în termen de 48 de ore, iar apoi, dispare treptat.O punga de gheata poate fi folosita în timpul primelor 24 de ore pentru a ajuta la reducerea umflarii . Rareori , un hematom ușor poate fi observat. Hematomul se va schimba in culoare și se va resorbi în câteva zile . Machiajul poate fi de ajutor pentru mascare.

Sângerarea: de obicei , se observa unele sangerari minore în ziua intervenției chirurgicale ( până la 24-48 de ore dupa operatie ). În cazul in care sangerarea este excesiva sau prelungita, vă rugăm să ne contactați imediat.

Tratamentul profilactic: rămâneti pe terapie cu antibiotic timp de 5 până la 7 zile , în funcție de antibioticul prescris ,de igiena pacientului, de starea generală de sănătate , precum și de gradul de inserție a traumei.

Medicamente de confort: se prescrie un analgezic care sa linisteasca pacientul. O tableta de Ibuprofen 400mg la fiecare 4 sau 6 ore, numai dacă este necesar . Analgezicele prescrise vor ajuta la atenuarea oricarui disconfort , ve-ti putea fi capabil să va reluati activitățile normale în decurs de 3-5 zile.

Ingrijirea: trebuie evitat orice contact cu tesutul sau sutura in primele 24 de ore de vindecare. Nu se perie dintii timp de 24 ore. Începând cu a doua zi , o periuta de dinti moale este utilizata usor pentru a curata lucrarea provizorie în cazul în care este folosita , iar tesuturile si suturile sunt evitate.De asemenea incepand din a doua zi se clateste gura de doua-trei ori pe zi cu clorhexidina sau cu apa cu sare(o linguriță de sare dizolvată într -un pahar de apă calduta).

Alimentatia: alimente moi care nu necesita mestecare(supa, iaurt, piure, omleta, inghetata, etc.) timp de o saptamana pana la o luna dupa operatie in cazul in care s-au pus lucrari provizorii.

Fumatul este interzis.

Daca s-au pus lucrari provizorii, acestea sunt doar pentru estetica.

Daca inainte de tratament foloseati proteza dentara, atunci medicul dentist trebuie sa o captuseasca cu un material moale, astfel incat sa o puteti folosi confortabil in timpul perioadei de vindecare. Uneori este necesar sa nu o folositi pentru o scurta perioada de timp.

IV. Controlul dupa etapa I chirurgie (7-10 zile dupa operatie)
1. evaluare generala
2. scoaterea firelor daca este necesara
3. evaluarea vindecarii tesutului moale
4. verificarea si adaptarea lucrarii provizorii daca este necesar
5. programarea la control clinic si radiologic o data pe luna

V. Instructiuni de ingrijire acasa:
Ingrijire: periati dintii dupa fiecare masa, o periuta de dinti moale este utilizata usor pentru a curata lucrarea provizorie în cazul în care este folosita. Se clateste gura de doua-trei ori pe zi cu clorhexidina sau cu apa cu sare(o linguriță de sare dizolvată într -un pahar de apă calduta) timp de o saptamana.
Alimentatia: alimente moi care nu necesita mestecare(supa, iaurt, piure, omleta, inghetata, etc.) timp de o saptamana pana la o luna dupa operatie in cazul in care s-au pus lucrari provizorii.

Fumatul este interzis.

Daca s-au pus lucrari provizorii, acestea sunt doar pentru estetica.

Implantul dentar – Etapa II Chirurgicala

I. Inserarea capei de vindecare
A doua procedură are loc după ce osul s-a vindecat complet de la Etapa I chirurgie ( 3 luni pentru maxilarul inferior , 4 luni pentru maxilarul superior , 6 luni atunci când s-a utilizat grefă osoasă ) , și inseamna plasarea componentelor de titan pe partea de sus a implanturilor , numite cape de vindecare
1. confirmarea utilizarii profilactice a antibioticului in cazurile in care este necesar.
2. administrarea anestezicului. De obicei, anestezie locală este suficientă pentru această etapă .
3. expunerea implantului . Confirmarea că toate implanturile au fost osteointegrate, au devenit solide cu osul maxilarului.
4. deșurubarea capacului implantului
5. insurubarea capei de vindecare
6. conturarea si sutura tesutului in jurul capei de vindecare daca este necesara
7. inmanarea instructiunilor de ingrijire acasa
8. programare la control si scoaterea firelor daca este necesara
După intervenția chirurgicală este recomandat sa se faca o programare imediata la medicul dentist pentru a adapta lucrarea provizorie la noua situatie clinica.

II. Instrucțiuni de îngrijire acasa:
Trauma: aproape niciodată nu este traumatic . Edem postoperator este rareori observat.

Tratamentul profilactic: numai in cazurile medicale care necesita acest tratament.

Medicamente de confort: cel mai adesea nu sunt necesare. Se prescrie un analgezic care sa linisteasca pacientul, o tableta de Ibuprofen 400mg la fiecare 4 sau 6 ore, numai dacă este necesar .

Ingrijirea: trebuie evitat orice contact cu tesutul sau sutura in primele 24 de ore de vindecare. O periuta de dinti moale este utilizata usor pentru a curata lucrarea provizorie în cazul în care este folosita , iar tesuturile si suturile sunt evitate.De asemenea incepand din a doua zi se clateste gura de doua-trei ori pe zi cu clorhexidina sau cu apa cu sare(o linguriță de sare dizolvată într -un pahar de apă calduta).

Alimentatia: alimente moi care nu necesita mestecare(supa, iaurt, piure, omleta, inghetata, etc.) timp de o saptamana.

III. Controlul dupa etapa II chirurgie (7-10 zile dupa operatie)
1. evaluare generala
2. scoaterea firelor daca este necesara
3. evaluarea vindecarii tesutului moale
4. verificarea si adaptarea lucrarii provizorii daca este necesara
5. programarea la lucrarea definitive

IV. Instrucțiuni de îngrijire acasa:
Ingrijirea: se clateste gura de doua ori pe zi cu clorhexidina sau cu apa cu sare(o linguriță de sare dizolvată într -un pahar de apă calduta), se poate aplica clorhexidina sub forma de gel in jurul capelor de vindecare, capele de vindecare se curata usor cu betisoare cu vata pentru a indeparta placa de pe ele.





Implantul dentar – Etapa III Protetica

După ce gingiile s-au vindecat (de obicei 1-3 săptămâni), medicul dentist va putea să înceapă fabricarea lucrarii protetice a dumneavoastră. În unele cazuri, mai mult timp este necesar pentru modelarea țesutului moale. Bonturile temporare sau capele de vindecare sunt în cele din urmă înlocuite cu bonturi permanente si peste ele se pune lucrarea finală.

În cazurile anterioare, de estetica, o coroană temporară poate fi purtată peste implant pana la 8-12 luni pentru sculptarea țesuturi moi înainte de fabricarea coroanei finale.

Cum sunt creati noii dinti:
Dupa vindecarea țesutului moale, medicul dentist ia amprenta implantelor(linguri in gură) și înregistrarea ocluziei (amprenta a modului cum se inchid maxilarele impreuna), și trimite la laboratorul dentar. Acestea sunt utilizate pentru a fabrica bontul permanent, care este un pivot de metal ce se inșurubeaza în implant și este expus peste nivelul gingiei, și va acționa ca bază pentru coroana permanenta pe implant.

Pentru a asigura cea mai potrivita adaptare, medicul dentist va trebui să va vada de mai multe ori. Acest proces, in unele cazuri, poate dura câteva luni. În tot acest timp puteți continua să purtati lucrarea veche provizorie.

Diferite tipuri de lucrari protetice sunt disponibile:
O coroana dentara sau punte dentara poate fi construita din portelan sau compozit și poate fi înșurubata sau cimentata pe bontul protetic definitiv.

O bară poate fi făcuta pentru a conecta două sau mai multe implanturi dentare si o clemă este prinsa in cadrul protezei pentru furnizarea de retenție,alte posibilitati sunt atașamentul sub forma de balon, sau sub forma de telescop ce se insurubeaza în implantul dentar și un capac ce se prinde in cadrul protezei pentru furnizarea de retenție. Aceasta se numește o proteza prinsa cu sisteme speciale pe implantul dentar.

Proteza poate fi mobila sau fixa.

 Implantul dentar – Riscuri

Umflarea, edemul, este o reacție normală la orice procedura chirurgicala, iar marimea umflaturii depinde de cat de complicata a fost operația. Umflarea va atinge nivelul maxim în termen de 48 de ore, iar apoi, dispare treptat. Dacă umflarea se agraveaza dupa 48 de ore, vă rugăm să ne contactați.

Hematomul,se dezvoltă ocazional în zone apropiate de locul interventiei chirurgicale. Orice modificări de culoare vor dispărea în câteva zile dupa interventia chirurgicala. În scopul de a obține închiderea etanșă, inciziile chirurgicale sunt complet închise. Acest lucru poate duce la o intoarcere de sange care poate determina modificări de culoare a pielii, care pot apărea până la o săptămână după intervenția chirurgicală și pot dura până la două săptămâni. Puteți folosi fard pentru a acoperi aceasta modificare de culoare.

O durere moderata este normala pentru 24-48 de ore după operație, și pot fi necesare analgezice. Este adesea recomandat să se ia NSAI (non-steroidal anti-inflammatory) pentru primele 3 zile pentru a bloca mediatorii durerii, chiar dacă credeți că aveți nevoie sau nu. Daca durerea intensa persista si nu trece cu analgezicele prescrise, vă rugăm să ne contactați. Exista diferite grupuri de calmante, si daca unul nu funcționează, atunci trebuie folosit un alt grup.

Trismus, sau rigiditate a mușchilor maxilarului, poate fi cauzat de umflarea ce apare dupa interventia chirurgicala. Cu scaderea umflături, trismusul ar trebui să dispară.

Infectia este extrem de rara în urma operatiei de implantare dentara, dar, ocazional, o infecție poate apărea. Daca febra, umflarea persistenta, durerea sau puroi apare dupa interventia chirurgicala, va rugam sa ne contactati imediat.

Esecul,caderea implantului. Există întotdeauna posibilitatea ca un implant dentar sa eșueze. Aceasta poate fi cauzată de un număr de factori, dar este, de obicei, cauzata de nerespectarea recomandarilor de după intervenții chirurgicale, lipsa ingrijirii corespunzatoare.

Se pot produce leziuni pe dinții adiacenti și pe rădăcinile lor, pe obturatiile alaturate sau punti dentare.

Pierderea sau alterarea senzației nervoase, rezultând într-o amorțeală sau senzație de furnicături la nivelul buzei inferioare, limba, obraz, bărbie, gingii, sau dinți, și / sau lipsa de gust, este rară, dar poate apărea în cazul în care implanturile sunt plasate in maxilarului inferior și un nerv in apropiere este iritat. De obicei, acest lucru este temporar, cu toate că, în cazuri foarte rare, poate fi permanent. Pierderea sensibilității nervoase nu produce o slăbire sau cadere a feței. Nervii motori, care produc miscarea, nu sunt afectati niciodata. Trebuie luate toate masurile de precautie pentru a evita acesti nervi.

Complicatii ale sinusurilor, cum ar fi curgere de puroi sau durere (sinuzita), apar ocazional în cazul în care implanturile sunt plasate la nivelul maxilarului superior și sinusurile sunt implicate. Acest lucru poate sau nu aiba nevoie de tratament suplimentar, dar vă rugăm să ne contactați în cazul în care un simptom al sinusurilor apar.

Sangerarea poate aparea după orice tip de interventie chirurgicala, dar ar trebui să fie ușor de controlat și consta din scurgeri ocazionale în primele 24-48 de ore. În cazuri extrem de rare, cand sangerarea este excesiva sau prelungita, vă rugăm să ne contactați.

TMJ (articulatia maxilarului), durerea sau functionarea anormala este rara dupa operatia de implantare dentara, dar acest lucru poate avea loc. Dacă apare, va fi necesar un tratament. Terapia conservatoare, constând din dieta usoara, neutilizarea gumei de mestecat, antiinflamatoare nesteroidiene, comprese calde si umede pe articulatia afectata sau muschi, etc, poate fi instituita imediat.

Pierderea de masa osoasa este rara, dar poate apărea în jurul implantului, dacă igiena orala adecvată nu este menținută sau în cazul în care o forta execisa este plasata pe implant.

Fracturarea maxilarului. În cazuri foarte rare, manipulările necesare pentru plasarea implanturilor dentare în maxilarul inferior pot fractura osul mandibular, mai ales în cazul în care osul mandibular este subțire. Radiografia va dezvălui localizarea fracturii, iar problema poate fi tratată.





Complicatii ale procedurii de sinus lift

Perforarea membranei sinusului
Infectii: contaminarea aditiei, patologie reziduala(ex. Sinuzita, infectie endodontica)
Desfacerea suturii in zona incizata
Pierderea particulelor de os aditionate
Retragerea mucoasei
Sinuzita
Formare de chist
Dislocarea implantului in sinusul maxilar

Implantul dentar – Contraindicatii

– adolescenti (sub 19)
– gravide
– titanium allergy
– recent myocardial infarction
– valvular prosthesis
– 5 forme de boli cardiovasculare: hypertension, atherosclerosis, vascular stenosis, coronary artery disease, congestive heart failure
– boli sistemice severe necontrolate: rheumatoid arthritis
– tulburari metabolice osoase: osteomalacia or osteogenesis imperfect
– interleukin-1 genotype
– boli endocrine necontrolabile (Cushing syndrome, Conn syndrome, hyperandrogenism)
– deficiente hormonale severe
– osteoporoza secundara generalizata
– imunocompromisi datorita infectiei virale (HIV) sau medicatiei: cortico-steroids, oncologic chemotherapy or other immunosuppressives
– tratament de radioterapie,este recomandat sa se astepte o perioada dupa terminarea tratamentului.Poate produce fibroza vasculara si tromboza ceea ce poate duce la ruptura tesuturilor si producerea unei rani cornice care nu se vindeca
– diabet in forma severa, in special juvenile diabetes (type1)
– tulburari renale
– tulburari de coagulare: hemorrhagic diathesis or drug-induced anticoagulation
– erosive or bullous diseases of the oral mucosa: cicatrical pemphigoid , in general este necesar un tratament local sau sistemic cu imunosupresive
– in timpul si pana la 6 luni dupa luarea medicamentelor administrate pentru tratamentul cancerului (antimetabolic: antifolic-Methotrexate, alkylating: nitrogen-mustards-Ifosfamide, nitrogen-urea-Streptozocin, mitomycine-Ametycin, spindle poisons: vinca alkaloids-Vincristin, interpolating: N/A-N/A, splitting: bleomycine-Bleomycine, cytolytic: plicamycine-Mithramycine, progestates-Medroxyprogest, Ethynodiol, steroids: Norethisteone, estrogenes-DES, 4NaFosfestrol, interferons: int-F alfa-2a-Introna, int-F alfa-2b-Roferon-A, interleukin-2: aldesleukin-2-Proleukin)
– boli patologice ale maxilarelor
– xerostomia (gura uscata)
– bruxism,
– fumator (mai mult de 20 tigari pe zi)
– igiena orala improprie
– pacienti necooperanti datorita consumului excesiv de alcool sau droguri sau datorita tulburarilor mentale si psihologice
– cerinte nerealizabile din partea pacientului





Contacteaza-ne !


NUMAR DE TELEFON

0754 675 268



E-MAIL

centrudentar@gmail.com



Urmareste activitatea noastra

Pagina oficiala Facebook



Copyright by CENTRU DENTAR STEINER . All rights reserved.