Respiratia urat mirositoare (halitoza)

Respiratia urat mirositoare (halitoza) poate cauza situatii jenante, creează bariere sociale și psihologice, și poate chiar afecta relatiile.

Respiratia urat mirositoare (halitoza) – Ce este?
Aceasta înseamnă un miros neplăcut al respirației unei persoane.

Respiratia urat mirositoare (halitoza) – Care este cauza?
– Originea in cavitatea orală pot fi datorata unui compus cu sulf produs de bacterii. Celulele bacteriene moarte elibereaza acest compus de sulf, care dă respiratiei un miros neplăcut.

Placa bacteriana si resturile alimentare se acumulează pe partea posterioara a limbii. Suprafata limbii este extrem de aspra și bacterii se pot acumula cu ușurință în crăpăturile și fisurile de pe suprafata limbii. Cantități mari de compuși cu sulf pot fi produsi în aceste locuri, ceea ce face ca aceasta zona sa fie frecvent la originea respiratiei urat mirositoare.

Bacteriile de asemenea se combina cu alimente și salivă și formează o peliculă incoloră, lipicioasa pe suprafața dinților, aceasta se numește placa, iar dacă nu se curăța periodic și complet, aceasta poate duce la acumulări mari de bacterii care au drept rezultat respirația urât mirositoare.

Persoanele care au parodontita prezinta de multe ori respiratia urat mirositoare din cauza bacteriilor care se acumulează în zonele care nu sunt curățate cu ușurință, cum ar fi pungile adânci din jurul dintilor.

Persoanele care folosesc proteze și nu le curăța în mod regulat au un risc mai mare de respiratia urat mirositoare. Daca proteza nu se potriveste în mod corespunzător, atunci este mult mai probabil ca alimentele să rămâna blocate sub proteza.

Boli, condiții și situații:
Infectii, mai ales la nivelul sinusurilor (sinuzită) sau plămâni (bronșită și infecții pulmonare cronice), amigdalită
Diabet zaharat (miros de acetonă la respirație)
Insuficiență renală (miros de urina la respirație)
Afecțiune a ficatului (miros de pește la respirație)
Gastrita
Reflux de acid (boala de reflux gastroesofagian)
Tulburari de metabolism (urat, miros de pește care vine si pleaca)
Post (atunci când organismul nu primeste combustibil sub formă de alimente, grasimi si proteine va începe să se degradeze, rezultatul fiind un miros rău din produsele de degradare ale acestui metabolism)
Unele tipuri de cancer
Obiect blocat în nas – un copil cu respiratia urat mirositoare poate avea un obiect străin blocat în nas.

Gura uscata – gurile noastre sunt umezi și păstrate curate cu ajutorul salivei (scuipat). În cazul în care gura este uscata, celulele moarte se pot fixa pe limba, gingii si partea interioara a obrajilor noastre. Aceste celule încep apoi să putrezească și sa elimine un miros neplăcut.

Respirația urat mirositoare de dimineață – cei mai multi dintre noi descopera că gurile noastre nu sunt la fel de frumos mirositoare la primele ore ale diminetii, comparativ cu mai târziu în timpul zilei. Gurile noastre au tendința de a deveni mai uscate atunci când dormim. Oamenii care dorm cu gura deschisa vor avea, probabil, o gura uscata atunci cand se trezesc. Dupa ce ne-am trezit si începem să mâncam ,fluxul de saliva creste, si cu o buna igiena dentara respiratie rau mirositoare de dimineata este, de obicei, temporara.

Alimente și băuturi – anumite alimente, cum ar fi ceapa, usturoi și anumite condimente pot provoca respiratiei să miroase după consumarea lor. Alcoolul si cafeaua ar putea provoca, de asemenea, respiratia urat mirositoare. Bacteriile din gura noastra au tendința de a elimina cantitati mai mari de gaze urât mirositoare atunci când se descompun proteinele, cum ar fi carnea sau peștele.

Medicamente – orice medicament care provoacă o gura uscata sau miros este mult mai probabil de a provoca o respiratie urat mirositoare, exemplele includ antihistaminice si medicamentele pentru tratarea problemelor sinusurilor.

Fumatul – fumatul nu cauzeaza respiratia urat mirositoare doar din cauza mirosului neplacut de fum, care a fost in gura si in tractul respirator. Fumatorii sunt mult mai susceptibili de a suferi de boli ale gingiilor si alte probleme dentare care cauzeaza respiratia urat mirositoare.

Respiratia urat mirositoare (halitoza) – Cum pot preveni?
Dacă folositi ata dentara și periati dintii cu regularitate ește mult mai puțin susceptibil de a avea o respiratie urat mirositoare. Dacă doriți puteți utiliza, de asemenea, o apa de gura anti-bacteriana. Cu toate acestea, acest lucru este complementar și nu trebuie să inlocuiasca periajul sau folosirea atei dentare.

Scoateti protezele dentare pe timpul noptii, astfel încât gura sa se poata relaxa. Curățați bine proteza cu apa calda si sapun, pasta sau pastile de curățare a protezelor.

Respiratia urat mirositoare (halitoza) – Care este tratamentul?
Este posibil să trebuiasca sa faceti un test de miros. Acest test poate măsura cu precizie gazele de sulf volatile și sa determine amploarea unei probleme de halena.

Boala parodontala si / sau cavități trebuie tratate și reparate

Infecțiile orale trebuie să fie eliminate.

O buna igiena orala trebuie pastrata, insemnand curatarea dintilor si a limbii. Odată ce infecția orală este tratata și vindecata, apa de gura si pastele de dinti poate avea eficiența în eliminarea mirosului oral.

Bomboane mentolate, gume, apa de gura, spray-uri și alte produse controlează respirația urât mirositoare doar pentru o scurtă perioadă de timp .

Contacteaza-ne !


NUMAR DE TELEFON

0754 675 268E-MAIL

centrudentar@gmail.comUrmareste activitatea noastra

Pagina oficiala FacebookCopyright by CENTRU DENTAR STEINER . All rights reserved.