Instructiuni dupa tratamentul chirurgical

 

 1. Nu se mananca si bea timp de doua ore dupa tratament. Dupa doua ore este posibil consumul de lichide reci si mancare rece ce nu necesita mestecare, exemplu: inghetata, branza, etc.
 2. Nu se scuipa, trebuie inghitita saliva acumulata in gura, poate produce intensificarea sangerarii.
 3. Nu se curata dintii cu periuta de dinti in ziua tratamentului.
 4. Nu se clateste gura in ziua tratamentului, produce intensificarea sangerarii.
 5. Nu se fumeaza, produce intarzierea vindecarii si dureri.
 6. Nu se recomanda activitati sportive excesive, exemplu: alergari, inot.
 7. Trebuie pusa gheata pe fata in zona tratamentului pentru 10-15 minute, pauza 15-20 minute si se repeta pe tot timpul zilei pentru reducerea umflaturii.
 8. In caz de sangerare: nu se clateste gura, se pune compresa sau punguta de ceai (nu vata) in zona tratata si se strange pentru 10 minute, se repeta de 2-3 ori.
 9. In caz de durere: se iau in functie de nevoie pastile impotriva durerii, exemplu: paracetamol, nurofen capsula moi (daca nu aveti alergie la medicamentele respective) dupa protocol.
 10. Daca ati primit reteta de medicamente, trebuie sa le luati dupa recomandarea facuta de medic.
 11. Umflatura fetii si a obrazului apare aproape intotdeauna si nu trebuie sa va ingrijoreze, ea va creste in urmatoarele 48 de ore de la tratament si apoi scade usor timp de o saptamana de la tratament.
 12. Invinetirea fetei apare aproape intotdeauna si nu trebuie sa va ingrijoreze , culoarea se va modifica si va dispare in timp de o saptamana de la tratament.
 13. Din a doua zi de la tratament se recomanda clatirea gurii de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de o saptamana cu chlorhexidina 2% (corsodyl sau tarodent) sau apa cu sare (o lingurita de sare la un pahar cu apa calduta).
 14. Trebuie sa veniti la consultatie si indepartarea firelor, in functie de recomandarea.
 15. 15. Trebuie sunat imediat in caz de sangerare ce nu se opreste, umflatura exagerata a fetei, marirea glandelor limfatice la gat sau orice alta problema grava.