Proteza dentara – instrucțiuni post-operative

Cele mai multe proteze necesită o perioadă de timp înainte de a deveni confortabile. Această perioadă de timp este individuala pentru fiecare pacient. Aspectul dvs. are o ușoară schimbare, poti sa simti ca arati diferit. Puteți sa va auziti vorbind altfel, dar pronuntia dumneavoastră isi revine curând la normal, si puteti simti ca gura este prea plina.

Dacă vi s-au extas dintii imediat înainte de plasarea protezei, aceasta se poate simți larga, în principal datorită contracției gingiei care apare datorita vindecarii extractiilor. Vindecarea completă a gingiei si a osului subiacent dureaza 3-6 luni. În această perioadă o rebazare cu un material temporar moale se poate face în interiorul protezei. Adezivi de proteze va pot ajuta, de asemenea, în acest sens.

Durere datorata unei presiuni asupra gingiilor poate apare în orice moment, și nu este neobișnuit, mai ales dacă nu ați purtat o proteza înainte. Pentru o detectare exactă a zonelor dureroase din interiorul protezei, vă recomandăm să purtati proteza pentru 3-6 ore înainte de a reveni la clinica pentru ajustare.

Atunci când mănâncă, unii oameni simt alunecarea dintiilor. Mestecand pe o singura parte, puteti cauza ca proteza sa se balanseze si sa se miste.Trebuie să încercați să puneți o porție mică de mâncare pe ambele părți ale gurii și sa mestecati în sus și în jos într-o mișcare pe verticală. Acest lucru va egaliza presiunea de pe ambele părți ale gurii și va reduce mișcarea.

Începeți cu alimente moi sau cu cele care sunt ușor de mestecat. Pentru mușcarea alimentelor care necesită în mod normal dintii din fata, cum ar fi merele, se aplică presiune înapoi pe partea din fata cand se închide. În cazul în care proteza incepe sa se miste, muscarea pe dintii laterali posteriori poate fi o alternativă mai ușoară. Alimentele mai dificile, cum ar fi friptura și morcovii vor necesita o învățare graduală. Este recomandat să se evite guma de mestecat sau încercarea de a manca alimente lipicioase.

Trebuie să curățați proteza in fiecare zi. Acest lucru va preveni aderenta placii si a pietrei dentare, a alimentelor, și a petelor care pot provoca probleme cu aspectul sau estetica, miros neplacut al gurii, iritații la nivelul tesutului sub proteza, infecție în gură.

Clătiți proteza sub apă, după mese, pentru a elimina resturile alimentare .

Utilizați o perie pentru proteze sau un burete de bucatarie pentru a curata proteza, si o perie separată pentru curățarea oricarui dinte natural ce aveti, gingiile si limba. Periati cu săpun, solutie de spalat vasele sau pastă de proteza. Prafuri de curățat sau alte substanțe abrazive de curățire nu trebuie să fie utilizate, deoarece acestea zgârie suprafata protezei, permitand colectarea resturilor alimentare, placii, si petelor. Puteți scufunda protezele într-o lotiune de curatare a protezelor, într-un solvent sau un detergent cu o acțiune chimica care îndepărtează sau atenuează petele și depozitele. Clătiți după aceea proteza cu apă. Curatarea cu ultrasunete se face în timpul unei programari la dentist pentru a elimina petele grele și piatra.

Cu vârsta gingia si osul de sub proteza se resorb incet, iar proteza nu se mai potriveste.Va trebui sa rebazati proteza sau chiar e posibil să aveți nevoie sa faceti o noua proteza .

Atenție !!!

Atunci când vă spălati proteza sa nu o țineți puternic sau sa o spalati cu presiune,acest lucru poate duce la ruperea protezei.

Curățați proteza peste chiuveta umpluta jumatate cu apă și puneti un prosop în chiuvetă pentru a acționa ca o pernă în cazul în care va va cadea proteza.

Nu scufundati sau clătiți proteza in apa fierbinte, aceasta poate denatura forma protezei.

Nu frecati proteza cu instrumente ascuțite.

Scoateti proteza din gura noaptea sau pentru o perioadă de 6-8 ore pe zi pentru a permite gingiilor să se relaxeze și de a preveni infecțiile ale tesuturilor moi.

Atunci când proteza nu este în gură, se pastreaza in apa sau soluții speciale pentru proteze. Acest lucru va preveni orice deformare a materialului protezei. Intotdeauna proteza se curata inainte de introducere in solutie.

Exista pastile speciale de sterilizare a protezelor care se pun in lichidul in care se pastreaza protezele.

Dr. Maxim Steiner

Medic dentist Israel

Master in Implantologie Orala Germania