Ce este fluorura?

Fluorura se gaseste in mod natural in apa, alimente, sol, și in mai multe minerale, cum ar fi fluorit si fluorapatite. De asemenea este sintetizată în laboratoare pentru a putea fi adăugata în apa de băut sau utilizata într-o varietate de produse chimice.

Ce face fluorura?
Fluorura protejeaza dintii de carii dentare în două moduri. Atunci cand bacteriile din cavitatea bucala se combina cu zaharuri, este produs un acid, care poate eroda smaltul dintilor si produce daune. Fluorura poate proteja dintii de la demineralizarea care este cauzată de acid. Daca dintii au fost deja distrusi de acid, fluorura se acumuleaza in zonele demineralizate și începe consolidarea smaltului – un proces numit remineralizare. Fluorura este foarte util pentru prevenirea cariilor și întărirea dinților, dar eficacitatea sa este nula în cazul în care o cavitate a fost deja formata.

Cum se obține fluorura?
Fluorura poate fi ingerata sau aplicata local. În cazul în care produsele alimentare care conțin fluorură (cum ar fi carnea, peștele, ouăle, și frunze de ceai) sunt consumate, apoi fluorura intra in fluxul sanguin și este în cele din urmă absorbită de dinți și oase. Multe comunități adauga fluor in apa de baut pentru a se asigura că nivelurile recomandate sunt obținute.

Fluorura poate fi, de asemenea, aplicata direct pe dinti de către un dentist într-un cabinet stomatologic. Dintii vor absorbi cu ușurință fluorura si va rămâne în gură timp de câteva ore.

Tratamente de fluorizare pot fi, de asemenea, aplicate la domiciliu, folosind produse, cum ar fi, pasta de dinti, apa de gura, geluri cu fluor, sau suplimente de fluor.

Cine are nevoie de fluorura?
Copiii au nevoie de fluorura pentru a proteja dintii lor permanenti în timpul formarii. Adultii au nevoie de fluorura pentru a continua protectia dintilor impotriva cariilor dentare.

Persoanele care au un risc ridicat de producere de carii dentare: antecedente de carii dentare; nu au sau au posibilitate redusa de a ajunge la dentist; igiena dentara deficitara; diete cu cantități mari de zaharuri sau carbohidrati; obiceiuri de a manca snakuri; lipsa de saliva sau gură uscată.

Este fluorura sigura?
Atunci când este utilizata în mod corespunzător, fluorura este considerat, de obicei, un instrument sigur si eficient pentru a preveni aparitia cariilor dentare. Cu toate acestea, niveluri ridicate de fluorura pentru perioade lungi de timp de expunere pot duce la vătămări. De exemplu, fluoroza dentara – o decolorare a smaltului dentar – poate să apară în cazul în care o persoană este expusă la prea mult fluor. În plus, este posibil ca o expunerea la niveluri ridicate de fluorură pe tot timpul vietii sa duca la slabirea oaselor si fluoroza scheletului (rigiditate articulară și durere).

In cazuri extreme, pot rezulta efecte toxice în cazul în care cineva consumă prea mult fluorura. Supradozaj de fluorura este posibil, de exemplu, dacă un copil mic consumă un tub întreg de pasta de dinti. Simptomele includ greață, vărsături cu sânge, diaree, dureri de stomac, salivație, lacrimarea ochilor, stare generală de slăbiciune, respirație superficială, leșin, oboseală, și convulsii.









Contacteaza-ne !


NUMAR DE TELEFON

0754 675 268



E-MAIL

centrudentar@gmail.com



Urmareste activitatea noastra

Pagina oficiala Facebook



Copyright by CENTRU DENTAR STEINER . All rights reserved.