Curatirea cu ata dentara este o procedura esentiala in procesul de curatare al dintilor.
Curatirea cu ata dentara indeparteaza placa de pe dinte:
– intre dinti,
– la nivelul gingiei, unde apar adesea bolile parodontale.
Dintii superiori:
Se rasuceste 18″ de ata dentara in jurul degetului mijlociu al fiecarei maini.Se strange ata dentara intre degetul aratator si degetul mare lasand 1″-2″ lungime intre ele. Se foloseste degetul mare pentru directionarea atei dentare intre dintii superiori.
Dintii inferiori:
Se rasuceste 18″ de ata dentara in jurul degetului mijlociu al fiecarei maini.Se strange ata dentara intre degetul aratator si degetul mare lasand 1″-2″ lungime intre ele. Se foloseste degetul aratator pentru directionarea atei dentare intre dintii inferiori.
Se introduce ata dentara usor intre dinti folosindu-se o miscare de zigzag. Se foloseste ata dentara in jurul laturei dintelui. Se trece ata dentara in sus si in jos pe suprafata dintelui si sub marginea gingiei, atentie la evitarea papilei triungiulare dintre dinti. Se foloseste o parte curata a atei dentare la fiecare trecere de la un dinte la altul.
Ata dentara este valabila in multe forme: cerata, fara ceara, aromata, fara arome, lata, subtire sau regulata. Forma si marca este o alegere personala. O ata dentara usor ceruita este corespunzatoare celor mai multi oameni. Daca ata dentara se zdrentuie sau rupe cand se introduce intre dinti, se recomanda folosirea atei ceruite. Daca intampinati dificultati in introducerea atei dentare printre dinti, se recomanda folosirea atei acoperite, de exemplu: Glide.
Inlocuitori ai atei dentare:
– aparate de irigare orala, de exemplu water picks, usor de folosit. Sunt eficiente in special in curatirea sub lucrarile fixe sau aparatele orthodontic, sau in cazurile cand va este dificil sa curatati cu ata dentara.
– adaptoare pentru ata dentara, manere, usor de manevrat pentru introducerea atei dentare intre dinti
– adaptoare pentru ata dentara, filete, usor de manevrat pentru introducerea atei dentare sub lucrarile fixe