Periajul este o procedura esentiala in procesul de curatare al dintilor.
Periajul indeparteaza placa de pe dinte:
– suprafata de mestecare,
– partile laterale spre obraz/buza si spre limba,
– la nivelul gingiei, unde apar adesea bolile parodontale.
Noi recomandam:
– o periuta de dinti moale(soft) cu perii rotunzi pentru curatarea dintilor si tesuturilor moi ale gurii,
– periuta de dinti manuala sau electrica, mica e mult mai buna,
– inlocuirea periutei dentare cel putin la fiecare 3 luni,
– sa nu se perie foarte puternic dintii, nu sunt pantofi.
Dintii posteriori:
– partea laterala(spre obraz si spre limba): se tine periuta la 45 de grade fata de marginea gingiei. Cu o usoara presiune se aplica o miscare mica circular in jurul dintelui si in zona gingiei.
– suprafata de mestecare: se tine periuta paralel cu suprafata dintelui, si se misca spre spate si in fata.
Dintii anteriori:
– partea spre buza: se tine periuta la 45 de grade fata de marginea gingiei. Cu o usoara presiune se aplica o mica miscare circulara in jurul dintelui si in zona gingiei.
– partea spre limba: se tine periuta drept in gura in asa fel incat perii din varful periutei sa atinga marginea gingiei la 45 de grade. Cu o usoara presiune se aplica o mica miscare circulara in jurul dintelui si in zona gingiei.
Limba:
Se curata suprafata limbii pentru indepartarea bacteriilor si depunerilor de pe suprafata ei.
Daca ati consumat alimente sau bauturi acidice (suc de portocale) trebuie sa asteptati 30 de minute inainte sa periati dintii, pentru evitarea erodarii dintilor.